اخبار نقض حقوق بشر در ایران VVMIran e.V Vereingung zur Verteigung der Menschenrechte im Iran e.V

Monday, November 14, 2022

-

 بازداشت وکلا در ایران؛ علامتی از فروپاشی قضایی جمهوری اسلامی...

طی ۸ هفته سپری شده از اعتراضات سراسری علیه حکومت در ایران، از شهروندان معمولی گرفته تا چهره‌های سیاسی، فرهنگی، ورزشی، دانشجویان، دانش‌آموزان، خبرنگاران و وکلای دادگستری بازداشت، و به نحوی شکنجه شدند. شمار وکلای بازداشت شده از آغاز اعتراضات به دست‌کم ۱۳ تن رسیده است.

در این رابطه با چند وکیل دادگستری و حقوقدان از جمله «حسین رئیسی»، «موسی برزین خلیفه‌لو» و یک حقوقدان از داخل ایران که نام او برای حفظ امنیت وی آورده نشده، گفت‌وگو کردیم. 

بازداشت وکلا در ایران در حالی صورت می‌گیرد که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به تازگی اعلام کرده که، دست‌کم هزار نفر را به زودی در دادگاه‌ها محاکمه خواهد کرد. برخی از دادگاه‌ها برگزار شده و احکام سنگین برای بازداشت شدگان اعلام شده است.بسیاری از افراد بازداشت شده در اعتراضات، از حق دسترسی به وکیل محروم بوده و برخی تحت شکنجه‌های شدید برای اعتراف علیه خود قرار داشته و دارند. چرا جمهوری اسلامی  با شدت گرفتن اعتراضات، تعداد زیادی از وکلا را بازداشت کرده است؟با وجودی که بیش از ۱۴ هزار نفر در اعتراضات سراسری علیه حکومت در ایران  تاکنون بازداشت شده‌اند، چرا جمهوری اسلامی با وجود جامعه بزرگ وکلا، اجازه حضور هیچ وکیلی در پرونده‌ها نمی‌دهد؟ حسین رئیسی حقوقدان، وکیل دادگستری و استاد دانشگاه کارلتون کانادا می‌گوید:‌ «برای همه این افراد باید پرونده قضایی تشکیل شده باشد و همه این ۱۴ هزار نفر نیاز به وکیل دارند. بیشتر از ۱۰۰ هزار وکیل در ایران وجود دارد، ولی در هیچ‌ یک از این پرونده‌ها اجازه دخالت وکلا داده نشد. بازداشت وکلا از این زاویه اهمیت خاصی دارد.»به گفته حسین رئیسی، جمهوری اسلامی می‌خواهد روایت فاسد خودش را به جامعه القا کند و وکیل می‌تواند مانع این روایت فاسد شود. بازداشت شدن وکلا هم دقیقا متکی بر همین اصل است. 

بازداشت وکلا به دلیل فعالیت سیاسی :«مصطفی نیلی»، وکیل دادگستری، که وکالت بسیاری از فعالان مدنی و سیاسی و همچنین شماری از معترضان را برعهده داشته است، در میان ۱۳ وکیل بازداشت شده روزهای اخیر است. یک حقوقدان از داخل ایران به «ایران‌وایر» گفته که مصطفی نیلی و «حسن یونسی»، دو وکیلی هستند که به دعوت «مولوی عبدالحمید»، امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان، عازم سیستان‌و‌بلوچستان بوده‌اند تا وکالت کشته شدگان سیستان‌وبلوچستان را برعهده بگیرند. این دو وکیل ۱۶ آبان، به دست نیروهای سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در فرودگاه مهرآباد تهران بازداشت شدند. این حقوقدان از ایران که نام او عنوان نمی‌شود به «ایران‌وایر» می‌گوید:‌ «بازداشت وکلا در روزهای اخیر به دلیل عهده‌دار شدن وکالت پروند‌ه‌های امنیتی در اعتراضات سراسری مردم ایران صورت نگرفته است، بلکه به دلیل فعالیت‌های وکلا بوده است.»این وکیل دادگستری توضیح می‌دهد: «وکلای بازداشتی که هر نوع فعالیتی از جمله امضای بیانیه یا برگزاری تجمع داشته‌اند، بازداشت شده‌اند.»به گفته حسین رئیسی، جمهوری اسلامی وکلایی که قابلیت دفاع از شهروندان به صورت آزاد را دارند از دو طریق تحت فشار قرار می‌دهد، یکی بازداشت تعدادی از آن‌ها برای وادار کردن سایر وکلا به سکوت، خانه‌نشینی و عدم دخالت در پرونده‌ها، و دیگر اینکه می‌خواهد وکلا از راهنمایی کردن شهروندان که باید حقوق آن‌ها تامین شود جلوگیری کند. حسین رئیسی حقوقدان،‌ وکیل دادگستری و استاد دانشگاه کارلتون کانادا می‌گوید بازداشت وکلا، فشار مضاعفی بر جامعه وکلا وارد کرده است، چرا که وکلا نه تنها درصدد راهنمایی شهروندان هستند، بلکه آن‌ها خود بخشی از اعتراضات شدند...

ادامه گزارش : ایران وایر