آزادی رسانههای ایران در سالی که گذشت...
سوم ماه می رویدادی سالانه است که از سال ۱۹۹۳، همزمان با چهلوهشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد با هدف ارزیابی موقعیت حقوقی رسانهها و شرایط حقیقی کار آنها گرامی داشته میشود. این روز فرصتی است برای گفتن از اصول اساسی آزادی رسانهها، ارزیابی وضعیت آزادی رسانهها در کشورهای جهان، دفاع از رسانهها در برابر عوامل و دلایلی که استقلال آنها را به مخاطره میاندازد و ادای احترام به روزنامهنگارانی که جان خود را در حین انجام وظیفه از دست دادهاند.
این گزارش در آستانهی فرا رسیدن روز جهانی آزادی رسانهها نگاهی دارد به آنچه در سال گذشته بر رسانه و اهالی رسانه در ایران رفت؛ سالی که میتوان گفت وضعیت رسانهها، به خصوص رسانههای مبتنی بر وب که سهم بزرگی در گردش اطلاعات در ایران دارند، تا مرز سیاهی رفت اما خاکستری باقی ماند. گزارشگران بدون مرز هر سال در آستانهی روز جهانی آزادی رسانهها گزارشی از ردهبندی وضعیت رسانهها در جهان ارائه میکند. در آخرین گزارش منتشرشده توسط این مؤسسه اعلام شده که «روزنامهنگاری در صدوسی کشور، یعنی هفتادوسهدرصد کل کشورهای جهان به طور کامل یا نسبی مختل شده».
جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهای جهان است که از نخستین گزارش منتشرشده توسط گزارشگران بدون مرز با هدف ردهبندی جهانی آزادی رسانهها در سال ۱۳۸۱ همواره در در پایینترین ردههای جدول قرار داشته. وضعیت ایران در این ردهبندی تازه نیز به همان منوال است. ایران به علت سرکوب حکومتی آزادی اطلاعرسانی از میان صدوهشتاد کشور نامبرده با رتبهی صدوهفتادوچهارم یکی از بدترین جایگاهها را به خود اختصاص داده و مشکلاتی از جمله اعمال محدودیت و اختلال در پوشش خبری به عنوان دلیل قرارگرفتن در این جایگاه مطرح شده. اگرچه رسانهها و مطبوعات هم به دلیل رکود اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان با مشکلاتی مواجه شدند و برخی از آنها به دلیل کاهش منابع مالی فعالیت خود را محدود کردند، اما عملکرد برخی حکومتها در جهان در همین دوره و ایجاد اختلال در پوشش خبری، وادارکردن رسانهها به انتشار اطلاعات نادرست و مخدوش موجب شد رتبهی این کشورها از جمله ایران به قعر این ردهبندی سقوط کند. گزارشگران بدون مرز در گزارش تازهی خود از روزنامهنگاری به عنوان «واکسنی علیه اطلاعات ناراست» یاد کرده و نوشت در ایران «مقامات حکومتی با سختترکردن مهار اطلاعات و افزایش بازداشت و محکومکردن روزنامهنگاران به حبسهای سنگین تلاش کردند شمار مبتلایان و کشتهشدگان بر اثر کووید-۱۹ را کاهش دهند». اشارهی این گزارش به دستکاری آمار و اطلاعات مرتبط با مبتلایان و جانباختگان بر اثر ویروس کروناست. بعدها که کرونا هم مثل بسیاری از بحرانها در ایران از تبوتاب افتاد، یکییکی مقاماتی که تا پیش از آن از «تولید واکسن داخلی»، «ساخت دستگاه کرونایاب» و «تحت کنترلبودن شرایط» حرف میزدند، اعتراف کردند (۱) آمار جانباختگانی که اعلام میشود، دستکم یکسوم چیزی است که به واقع اتفاق افتاده.
وضعیت اسفبار اختلال در انتشار اطلاعات به ماجرای نادرستی اطلاعات ختم نشد. گزارشگران بدون مرز با اشاره به فشار حکومت ایران بر روزنامهنگاران و شهروند-خبرنگاران اعلام کرد مقامات حکومتی علاوه بر اینکه مانع انتشار اطلاعات در رسانههای سنتی و رسمی و در اینترنت شدند، تهدید، احضار، بازداشت و محکومکردن روزنامهنگاران و شهروند-خبرنگاران را هم افزایش دادهاند. به همهی این رخدادها صدور و اجرای بیشترین شمار حکم اعدام علیه روزنامهنگاران ایرانی نسبت به پنجاه سال گذشته، تعدیل نیروها در روزنامهها و خبرگزاریها، مرگ روزنامهنگاران در حوادث جادهای، ازدسترفتن چهرههای فرهنگی و اصحاب رسانه در شیوع گستردهی کرونا را اضافه کنید...